Ще се промени ли полът, когато остареете?

Въпросите, свързани със секса при възрастните хора, все още не се обсъждат открито. Възрастните хора са стереотипизирани като безполови и лишени от чувства или емоции, но това, разбира се, е погрешно. Начинът, по който хората се изразяват сексуално, варира значително. Въпреки че сексът в по-стари двойки е по-вероятно да бъде различен от този в по-млади двойки, той не трябва да бъде по-малко приятен. Днес мъжете и жените живеят по-дълго и по-здравословно.

В резултат на това подобряване на здравето, много по-възрастни двойки продължават да се наслаждават на интимност и секс. Глобално проучване установи, че сексуалното желание и сексуалната активност са често срещани при хора на средна и напреднала възраст от двата пола и продължават до дълбока старост.  През последната година повече от 80% от мъжете и 65% от жените на възраст 40-80 години са имали сексуален контакт. Сексуалните проблеми обаче са често срещани и при двата пола и малко хора са потърсили помощ по тези въпроси.

Ще можете ли все още да правите секс, когато остареете?

Процесът на стареене причинява много нормални промени в организма, някои от които засягат сексуалното желание („сексуално желание“) и реакция. Но сексуалността се простира отвъд гениталиите. Често двойките могат да намерят нови начини да се стимулират един друг, като четене на еротична литература или гледане на еротични видеоклипове.

Много е важно да можете да говорите с партньора си и да обсъждате сексуални желания, фантазии и експерименти. Някои мъже може да забележат, че им отнема повече време, за да се възбудят („да се включат“) и да развият ерекция, а ерекцията им може да не изглежда толкова твърда. Усещането за еякулация може да бъде намалено, оргазмът може да не е толкова силен, колкото преди, и може да се произведе по-малко семена. Времето между ерекцията може да се увеличи и само мислите за секса може да не са достатъчни. Проверете най-популярната добавка за проблеми със сексуалността

Намаляването на чувствителността може да означава, че е необходима по-директна физическа стимулация на пениса за по-дълго време. Еякулацията може да отнеме повече време, но това може да бъде положителната страна на стареенето, тъй като може да даде повече удовлетворение на партньора. Докато някои мъже могат да забележат, че желанието им за секс намалява с възрастта, други могат да останат сексуално активни през целия си живот. Ако установите, че е по-трудно да получите и поддържате ерекция, не сте сами.

Половината от мъжете на възраст между 40 и 70 години ще изпитат това в различна степен. Ако тези лекарства не работят или не са подходящи за вас, има и други възможни варианти, като например инжекции в пениса уретральные гранули, местни кремове, устройства за вакуум помпа и хирургически импланти (вижте нашите бюлетини „пероральное лечение на еректилна дисфункция“, „инжектиране, уретральное и локално лечение за еректилна дисфункция“, „лечение на вакуумна помпа еректилна дисфункция“. Можете също така да обмислите секс терапия (вижте следващия раздел „секс терапия“). Не купувайте наркотици онлайн, тъй като те могат да бъдат фалшиви!

Има ли заболяване, което може да намали сексуалния капацитет?

Болезнените физически проблеми, като артрит, могат да затруднят намирането на удобна поза за секс. Неврологичните проблеми като болестта на Паркинсон могат да намалят сексуалното желание и да причинят проблеми с ерекцията, както и някои лекарства. Диабетът също може да причини проблеми с ерекцията. Психологическите последици от заболяването могат да повлияят и на сексуалната функция, особено ако е диагностицирана животозастрашаваща или животозастрашаваща болест или болестта засяга външния вид и/или самочувствието на човека. Сърдечно-съдови проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания или предишен инсулт могат да ви накарат да се почувствате нервни за секс.

Болестта може също така да промени връзката на двойката по други начини, тъй като преди това независимите хора стават зависими от партньора/настойника си. Един партньор може да почувства, че е неподходящо все още да има сексуално желание, ако партньорът му е болен. Докато за много болногледачи, очевидният стрес и изчерпването на ролята могат да намалят желанието си. Начинът на живот също може да повлияе на начина, по който виждате себе си. Пенсионирането и напускането на децата от дома се разглежда от някои като края на главата в живота им, докато за други това може да означава освобождаване на времето един за друг.

Факторите на начина на живот също могат да играят роля. Пушенето, прекомерната употреба на алкохол, употребата на наркотици за развлечение, лошото хранене и липсата на физически упражнения могат да допринесат за сексуални проблеми.

Ние всички се нуждаем от любов и желание

Ако установите, че болестта ви пречи да се наслаждавате на секса с партньора си, е разумно да се консултирате с Вашия лекар. Те трябва да могат да ви предложат помощ и съвет или да ви насочат към секс терапия (вижте следващия раздел „секс терапия“). Всички ние се нуждаем от обич и желание и тези нужди не намаляват с течение на времето. Въпреки това, може да откриете, че търсите различен тип връзка, отколкото когато сте били по-млади.

Може би просто ще се нуждаете от комуникация и някой, с когото можете да споделите любимите си телевизионни програми. Ако искате да съживите личния си живот, може да се почувствате неудобно и неудобно, без да знаете откъде и как да започнете. Това са напълно нормални чувства, особено ако партньорът ви е болен от дълго време или имате чувство за вина и предателство. Това ще помогне да говорите с някого за тези чувства. За да ви помогнем да се придвижите напред в нова връзка, можете да говорите с Вашия лекар или да се консултирате със сексопатолог (вижте следващия раздел „секс терапия“). Когато става въпрос за сексуалност, често става въпрос за това да се научите да се адаптирате и да се адаптирате, а не да слагате край на всички форми на сексуално изразяване.

Единственият човек, за когото това е неудобно, сте вие. Няма от какво да се страхувате и можете да получите всичко, като потърсите помощ. Обсъждането на секса в по-късна възраст понякога може да бъде трудно, но няма причина да мислите, че тъй като сте по-възрастни, не можете да използвате всички услуги, достъпни за младите хора. Сексът не е ненормален след средна възраст и за много хора не спира само защото вече не са в състояние да заченат дете. По-възрастната възраст не трябва да ви пречи да търсите или получавате помощ от всеки източник, който е най-подходящ за вас. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *