Младите хора питат … Как мога да отслабна?

„БЕЗ мазнини е най-ужасното нещо, което може да се случи в живота на тийнейджър.“ Така скърби тийнейджър на име Джуд. Ако имате наднормено тегло, може би знаете точно как се чувства.

Въпреки това, прекалено много телесни мазнини могат да ви нанесат много повече вреди, отколкото просто навредят на външния ви вид. Затлъстяването може да ви изложи на риск от множество рискове за здравето – проблеми със ставите, респираторни заболявания и диабет, както и убийци като сърдечни заболявания и рак на дебелото черво, които могат да ви нападнат по-късно в живота. Проверете най-добрата добавка за отслабване

Разбира се, ако сте малко по-големи, това не означава автоматично, че трябва да отслабнете. Някои от нас просто са наследили призрачни конструкции; дори с идеалното си тегло изглеждаме по-тежки, отколкото бихме искали. * Но ако вашият лекар е открил, че имате повече мазнини в тялото си, отколкото би било здравословно, може да се включат много други фактори. В книгата „Здравият юноша“ се казва: „Неправилното функциониране на ендокринните жлези като панкреаса, щитовидната жлеза и надбъбречните жлези (…) при някои е свързано със затлъстяването.“

Твърде много храна, твърде малко упражнения

В много случаи затлъстяването е просто резултат от лоши хранителни навици и липса на физически упражнения. Младият Джуд си спомня: „Тъй като майка ми трябваше да работи, за да ни издържа, брат ми и аз (…) се хранехме. Хапнахме планини от шоколад и ги напоихме с двулитрови бутилки [от газирани безалкохолни напитки]. „Това звучи ли ви познато?

Но за другите млади хора яденето не е толкова глад, колкото въпрос на задоволяване на нуждата от внимание и комфорт. Такива млади хора могат да се хранят твърде много погрешно, опитвайки се да облекчат стреса, като развод на родителите, смъртта на любим човек или някаква друга травма.

Проблемът с преяждането често се задълбочава от липса на физически упражнения. Ръководство на родителите за хранителни разстройства и затлъстяване отбелязва: „Телевизията изисква не само физическо бездействие, но и съдържанието на програмата си, както и рекламите също насърчават яденето (…) и яденето (…) и яденето отново“.

Той улавя детето, като гладува

Някои твърдят, че всеки четвърти американец е на някакво дете. Въпреки това над 90 процента от хората, които са отслабнали с помощта на дете, си го възвръщат. Какво не е наред?

Тялото ви е като пещ; мозъкът ви е термостат. Когато ядете, метаболизмът ви изгаря храната, за да освободи енергия от нея. При поглъщане на повече гориво от необходимото на тялото, то се съхранява като мазнини. Така че, ако гладувате, за да отслабнете, ще отслабнете – в началото. Но тялото ви бързо преминава към „кризисен ритъм“ и понижава термостата, като забавя метаболизма ви. Започвате отново да наддавате на тегло, дори когато сте на гладна диета и много от това, което ядете, се съхранява като мазнини. Печелите всеки килограм, който губите отново и още малко. Разочарован, преминавате към друга диета. Но колкото повече губите, толкова повече печелите.

По този начин можете да разберете защо диетите „трикове“ просто не работят. Хапчетата за диета могат да ограничат апетита ви за известно време, но тялото им се настройва бързо и апетитът ви се връща. Или метаболизмът ви се забавя и вие все още наддавате на тегло. Да не говорим за страничните ефекти, които някои изпитаха, като замаяност, високо кръвно налягане, тревожни атаки и пристрастяване. Същото може да се каже и за хапчета, които премахват водата или ускоряват метаболизма ви. Д-р Лорънс Ламб открито го казва така: „Няма такова нещо като безопасно, ефективно хапче, което да доведе до загуба на телесни мазнини.“

Като млад човек, тялото ви се нуждае от доста силна доза калории и хранителни вещества всеки ден. Диетата с глад може буквално да предотврати растежа ви. Помислете също какво казва Библията за цар Саул в 1 Самуил 28:20: „Нямаше сила в него, защото той не ви яде ден и нощ“. По същия начин, според един лекар, младите хора, които се опитват да гладуват, могат да страдат от „умора (…) депресия, втрисане, лошо училищно представяне, запек, тревожност, аменорея и умствена летаргия“.

Безопасен начин за отслабване

Безопасен начин за отслабване започва с обстоен преглед от лекар. Той може да изследва всеки здравословен проблем, който може да попречи на обикновен план за диета. Той може също да ви помогне да постигнете разумна цел за отслабване и да планирате стратегия за постигането на тази цел в разумни срокове.

Библията казва: „Никой човек не е нищо по-добро от това да яде и пие и да го гледа, за да бъде добър в труда си“ (Еклисиаст 2:24, Ша). Ето защо диета, която ви лишава от радостта от яденето, вероятно няма да работи в дългосрочен план. Освен това Библията осъжда преяждането (Притчи 23:20, 21). Затова ето няколко предложения, които ще ви помогнат храната ви да бъде „умерена в навиците“ (1 Тимотей 3:11, NW).

Не пропускайте закуската! „Гладът и чувството за лишения ще ви завладеят“, предупреждава The New Teenage Book Book. „Ще бъдете натъпкани с храна – и калории – по-късно през деня.“

Пийте голяма чаша вода преди всяко хранене. Ще ви напълни стомаха. Адекватните количества вода също играят роля за намаляване на мастните депа. Затова лекарите препоръчват да се пие най-малко осем чаши вода на ден. Не яжте и гледайте телевизия. Д-р Сиймор Исенберг казва: „Ако сте заети да гледате телевизия (…) [можете] да започнете да ядете като автомат.“

Молете се преди хранене. Помнете: „Бог създаде храни, които да се приемат с благодарност от тези, които имат вяра и точно знаят истината“ (1 Тимотей 4: 3, NW). Ако богобоязливият млад човек има предвид своята тясна връзка със Създателя, тогава той няма да иска да се отдаде на преяждане до степен да стане муден в мислите и действията си. Молитвата може да засили решимостта ви да ядете умерено.

Яжте бавно. На стомаха ви отнема около 20 минути, за да сигнализира, че мозъкът ви е пълен. Следователно бавното хранене ще ви помогне да се храните до ситост, но не повече (Левит 25:19, Шах).

Намерете алтернативи за здравословно хранене – особено ако имате навик да ядете винаги, когато ви е скучно, когато се чувствате самотни, напрегнати или депресирани. Говорете с някой, на когото имате доверие. Отидете на разходка или започнете да спортувате. Намерете си хоби. Слушам музика. Още по-добре, опитайте се да задоволите духовния си апетит (1 Петрово 2: 2). В крайна сметка храната не изгражда вяра. (Сравнете Евреи 13: 9.) Но четенето на Библията се изгражда и това може да ви помогне да отвлече вниманието от апетита ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *