Начало : Online консултации : Партньори : Контакти : Форум : Карта на сайта: Галерия
Национален Център по Наркомании - гр. София Национален Център по Наркомании - гр. София Национален Център по Наркомании - гр. София  
     
 
За НЦН
 
Структура на НЦН
 
Услуги, които предлага НЦН
 
Списъци на програми
Нормативни актове
 
Международни конвенции
 
Национални правни актове
 
Устройствен правилник
 
Етичен кодекс
Национални програми и стратегии
Дейности
 
Превенция
 
Лечение
 
Рехабилитация
 
Намаляване на здравните щети и лаборатория
 
Национален Фокусен Център
 
Консултативни центрове
 
Безплатна Национална телефонна линия за консултации и насочване по въпросите на зависимостта към наркотични вещества и алкохол
Обучение
 
Курсове и програми
 
Семинари и публичност
 
Университет по зависимости
Въпросници
Доклади и информация
Полезна информация
 
Полезно за родители и
учители
 
Безплатни лабораторни изследвания
 
Лекарствени средства
 
Видове наркотични вещества и зависимости
 
PERK – инструментариум за превенция и оценка
 
Наръчник за родители
 
Информационна линия за наркотиците и интерактивен уебсайт
Сигнали за корупция и жалби на граждани
Резултати от проверка на сигналите
Профил на купувача
 
Рамкови споразумения на ЦООП към МФ
 
Предварителни обявления
 
Процедури по ЗОП
 
Архив
Кариери
 
     
  Начало Полезна информация Видове наркотични вещества  
  Най–често задавани въпроси по отношение на стимулантите    
     
     
 
 1. Каква е разликата между амфетамини и метаамфетамини?
 2. Амфетамините и метамфетамините са част от група психо-активни вещества, познати като психо-стимуланти на ЦНС. На улицата са познати под различни имена: спийд („скорост”), „вдигачи” (“uppers”). Тези наркотици имат различна форма – прах, течност, кристали, таблетки, паста. Обикновено се приемат по следните начини: през ноздрите - смъркане, през устата – в таблетна форма или пушене и венозно, чрез инжектиране.
  Метамфетамините, макар близки до свойствата на амфетамините се различават по химична структура. Те представляват бял, кристален, горчив на вкус прах, който се разтваря във вода или алкохол. Те са по-опасни при злоупотреба от амфетамините, тъй като по-често водят до състояния на параноя, визуални и слухови халюцинации и налудности. При злоупотребяващите често се наблюдава рисково поведение, свързано със секс или насилие. Много често употребяващите метамфетамини водят като здравни последици след себе си заразяване с ХИВ, хепатит В и С, най-често заради инжекционната употреба или нарушената преценка и себеконтрол, водеща до рискови сексуални практики.

 3. Кои са по-разпространени в България? Кои са по-силни?
 4. По-разпространени в България са амфетамините. Като ефект по-силни са метамфетамините, но те са и по-скъпи и много често не се продават у нас в чист вид.

 5. Какви са ефектите и колко дълго продължават?
 6. Амфетамините предизвикват усещане за еуфория, съпроводена с възбуда и жажда за действие. Увеличават енергията, физическата дейност, мотивацията, концентрацията и спомагат за по-продължителна способност за съсредоточаване. Освен това намаляват признаците на сънливост, увеличават зениците, подпомагат преодоляването на депресивни състояния, намаляват глада, увеличават ефективността и либидото. Употребяващите стават по-отворени и общителни. Амфетамините са известни като «кокаина на бедните». Продължителността му в сравнение с кокаина е по-голяма между 4-6 часа, както и ефективността му е по - висока дори при орална употреба. Синтезът на амфетамина е изключително прост и евтин и затова по-често се предпочита пред скъпоструващия кокаин.

 7. Комбинират ли се с алкохол? А с други наркотици?
 8. Много често амфетамините се комбинират и с други вещества – най-често в комбинация с марихуана и алкохол (дискодрога), по-рядко с хероин (при хероиново- зависими, т.нар. „цигански спийд”), с кокаин, екстази, медикаменти.
  При комбинация на алкохол и амфетамини най-често се стига до склонност към насилие, повишена агресивност и поемане на рискове. При комбинация с марихуана и амфетамини се увеличават ефектите и на двете вещества. Тази комбинация често води до отключването на психично разстройство с халюцинации. В комбинация с хероин е доста опасно, тъй като употребяващите не усещат как могат да предозират с хероин. В комбинация с медикаменти може да се стигне до бързо развитие на зависимост към самите медикаменти ( успокоителни, сънотворни). Комбинацията межди амфетамини и екстази води до повишаване на енергичността и еуфорията, повишаване на телесната температура, обезводняване, претоварване на сърцето и често е смъртоносна. При комбинация с кокаин има сериозен риск от свръхдоза, прекомерно натоварване на сърцето и интоксикация.

 9. Наблюдава ли се агресия след прием на амфетамини?
 10. Агресивно поведение, свързано с насилие се наблюдава при хронична злоупотреба и зависимост към амфетамини. Амфетамините могат да се употребяват за кратък период, но интензивно няколко дни –нар. се „спийд рунд”, след което има прекъсване за известен период и после отново интензивна употреба. Тогава се поемат големи дози от наркотика, понякога в съчетание и с големи дози алкохол, което води до драстични прояви на насилие. Може да се появи интензивна тревожност и параноя, както психотично поведение, наподобяващо шизофрения.
  При метамфетамните се наблюдава голяма тревожност, разстройство на емоциите, объркване, безсъние, много често съпровождано с насилствено поведение.

 11. Съществува ли депресия след това?
 12. При т. нар. абстинентен синдром (при спиране на употребата) се наблюдава депресия и умора, която отшумява до седмица, но при редовна и дългогодишна употреба може да продължи с месеци и дори да е придружена със мисли за самоубийство, а някои хора дори реализират такова.

 13. Получава ли се зависимост - физиологическа и психологическа - към амфетамините?
 14. Зависимостта към амфетамините е психологическа и доста силна, която се изразява с натраплива идея за употреба и търсене на амфетамини за получаване на желания ефект. Поради това, че организма привиква и има нужда от по-големи дози (т.е покачва се толеранса), някои изследователи са на мнение, че има и физическа такава. Зависимостта към амфетамини често води до функционални и молекулярни промени в мозъка. Амфетамините при дълга употреба водят и до паметови нарушения.
  Зависимостта и злоупотребата с амфетамини водят до разстроени отношения в семейната и социална среда, проблеми в работна среда, рискове при шофиране и при необезопасен секс и проблеми със закона.

 15. Има ли абстиненция? А свръхдоза?
 16. Абстиненцията при амфетамините се изразява в клинична депресия и умора, която при продължително задържане с месеци може да доведе до самоубийство. Доста често абстинентния синдром, освен подтиснатост, включва кошмари ( почти реални и доста неприятни сънища), безсъние или прекалено много сън, повишен апетит и физическо безпокойство и нервност.
  Свръхдозата при амфетамините е индивидуална, като някои хора със сърдечни заболявания са по-уязвими. Свръхдозата от амфетамините се изразява в треска, силно главоболие, загуба на съзнание, подтискане на дишането.

 17. Чисти ли са амфетамините, които се продават у нас?
 18. По данни на Националния Доклад за 2008 г. по проблемите на наркотиците в България, издаван от Националния фокусен център, в амфетамините се наблюдават следните примеси (добавъчни вещества) – кофеин, прокаин, хинин, пирамем, мензокаин, теофилин, парацетамол. В такъв случай, можем да твърдим че употребяващите приемат амфетамини, които са в комбинация с други вещества и понякога водят до реакции, които не се дължат на амфетамина.

 19. Развива ли се толеранс, съответно стига ли се до увеличаване на дозата?
 20. Всички амфетамини много бързо се усвояват от организма чрез поглъщане през устата, а най-бърз ефект на въздействие има при смъркане,пушене и инжектиране.Толеранс се развива и води до нуждата за увеличаване на дозите от употребяващите.

 21. Има ли смъртни случаи след употреба на амфетамини? Ако да - на какво се дължат?
 22. Смъртността сред употребяващите амфетамини се свързва със сърдечен удар и вътрешни кръвоизливи, както има случаи на внезапна смърт при спортисти.
  В България не се водят данни за починалите от конкретен наркотик, а само най-общо от употребата на наркотици. Така че, не би могло да има статистика на случаите на починали от свръхдоза амфетамини или поради сърдечен удар.

 23. Кое е най-опасно при употребата на амфетамини?
 24. Най- опасни са нежеланите психологични ефекти при употреба , които включват: раздразнителност и агресивност (с резки промени в настроението и прояви на насилие); понижено самочувствие; нарушения на съня; тежка депресия (която може да доведе до самоубийство); страхови разстройства (вкл. пристъпи на паника); параноидни мисли; параноидни психози (вкл. неконтролируеми повтарящи се действия; халюцинации (могат да са зрителни, слухови и дактилни/за допир - напр. усещането на пълзящи под кожата насекоми или змии, което кара човек да разрани кожата си). Като психозата по-често е неизбежния край на венозната употреба на амфетамини и пушенето.

 25. Според вашите наблюдения, какви са хората, които използват амфетамини?
 26. Няма ясен психологически профил на хората, употребяващи, злоупотребяващи или зависими към амфетамини. Все пак преобладават младите хора, които предпочитат използването им, във възрастовата група между 16 и 30 г. ( ученици и студенти). Хероиново- зависимите също инжектират амфетамини. Има различни мотиви хората да ги използват – подобряване на концентрацията и вниманието при изпълнение на задачи, издържане за по-дълъг период без сън и умора, за отслабване, и разбира се за удоволствие и прилив на физическа и психическа енергия и сила.Друг мотив може да бъде – преодоляване на депресивни състояния и увеличаване на сексуалното желание и ефективност.

 27. Има ли изместване от хероина и марихуаната към синтетичната дрога?
 28. Употребата на синтетични наркотици се е повишила през последните 10 г., когато е била около 2.5 %, а в момента е над 10 %. Употребата на марихуана е стабилна - около 30-32 % от населението в България употребява това психо-активно вещество. Така, че марихуаната не е изместена като предпочитание от употребяващите към синтетичните наркотици. Амфетамините са на второ място като предпочитание от употребяващите и за първи път ги използват на купон или в клуб. По-скоро се наблюдава тенденция към намаляване на търсенето на хероин в сравнение със синтетичните наркотици. Тенденциите в България са към комбинирана употреба на наркотици, което ще изправи страната ни пред предизвикателство в лечението на зависими (По данни на Национален фокусен център по наркотици и наркомании).

 29. Какво лечение е подходящо за зависими към амфетамини и метамфетамини? Какви програми има в България, където зависимите и злоупотребяващи с амфетамини биха могли да получат помощ?
 30. Медикаментозно лечение към амфетамини и метамфетамини все още не съществува.
  Когато зависимия попадне в тежка депресия след спиране на употребата може да бъде подкрепен с антидепресанти или ако развие амфетаминова психоза да бъде лекуван съответно с лекарства за известен период от време, които се предписват за други психични разстройства.
  Като ефективни подходи за лечение на зависимост към амфетамини се посочват когнитивно-поведенческата психотерапия, индивидуално консултиране, мотивационна терапия, групите за взаимопомощ и фамилното консултиране. Злоупотребяващите и зависимите към амфетамини се учат да се справят с и да променят своето мислене, да се справят със стреса и емоциите си по по-безболезнен начин. Също така придобиват умения да се справят с нещата от живота без вещества.
  В България зависимите и злоупотребяващи с амфетамини биха могли да получат такава помощ в т.нар. Рехабилитационни програми и програми за ресоциализация. На сайта на Националния център по наркомании има такъв регистър от програми.

 31. Кои са забележимите физически симптоми, които могат да наведат на мисълта, че дадена личност употребява кокаин?
 32. Ефектите от кокаиновата употреба варират по интензивност и бързина на настъпване според начина на приложение на веществото. Например, ако се смърка, кокаинът достига до мозъка за 3 до 5 минути и резултатът е така наречената “вълна”. При инжектирането “вълната” се достига за 15 до 30 секунди, а при пушене ефектът е почти моментален. “Надрусаният” с кокаин човек изпитва едно общо състояние на еуфория, чувство за прилив на енергия, за бодрост, увереност, повишена е и сексуалността. Хората се чувстват по- освободени, по- разговорливи и спонтанни в действията си.
  След този ефект, обаче, идва усещане за неразположение, изразяващо се в безпокойство, тревожност, раздразнителност и безсъние.

 33. Известни са случаи, при които хора, употребяващи сериозни количества кокаин, унищожават изцяло хрущялната преграда между ноздрите си без да усетят, защото наркотикът е силен анестетик. Какви са ефектите на продължителната употреба на кокаин върху тялото и защо самите употребяващи ги пренебрегват толкова дълго?
 34. При продължителна употреба на кокаин, употребяващият постепенно привиква към дозата на веществото и вече не усеща “вълната” толкова интензивно. Това кара употребяващият непрекъснато да покачва дозата. Въпреки това покачване идва момент, в който зависимият към кокаин спира да изпитва позитивните ефекти на веществото, а напротив изпитва противоположните на първоначално търсените усещания. Това са параноиден страх и обърканост, които водят до невъзможност за концентрация и трудно изпълняване на ежедневните дейности. Други ефекти са безсъние,отслабване на килограми, епизодични депресивни състояния, прекомерно изтощение. Заради механизма си на действие, кокаинът води до силно влечение, което кара зависимите да пренебрегват всички тези симптоми и мислят единствено за набавяне на нова доза.

 35. Кои са забележимите физически симптоми, които могат да наведат на мисълта, че дадена личност употребява кокаин?
 36. Ефектите от кокаиновата употреба варират по интензивност и бързина на настъпване според начина на приложение на веществото. Например, ако се смърка, кокаинът достига до мозъка за 3 до 5 минути и резултатът е така наречената “вълна”. При инжектирането “вълната” се достига за 15 до 30 секунди, а при пушене ефектът е почти моментален. “Надрусаният” с кокаин човек изпитва едно общо състояние на еуфория, чувство за прилив на енергия, за бодрост, увереност, повишена е и сексуалността. Хората се чувстват по- освободени, по- разговорливи и спонтанни в действията си.
  След този ефект, обаче, идва усещане за неразположение, изразяващо се в безпокойство, тревожност, раздразнителност и безсъние.

 37. Известни са случаи, при които хора, употребяващи сериозни количества кокаин, унищожават изцяло хрущялната преграда между ноздрите си без да усетят, защото наркотикът е силен анестетик. Какви са ефектите на продължителната употреба на кокаин върху тялото и защо самите употребяващи ги пренебрегват толкова дълго?
 38. При продължителна употреба на кокаин, употребяващият постепенно привиква към дозата на веществото и вече не усеща “вълната” толкова интензивно. Това кара употребяващият непрекъснато да покачва дозата. Въпреки това покачване идва момент, в който зависимият към кокаин спира да изпитва позитивните ефекти на веществото, а напротив изпитва противоположните на първоначално търсените усещания. Това са параноиден страх и обърканост, които водят до невъзможност за концентрация и трудно изпълняване на ежедневните дейности. Други ефекти са безсъние, отслабване на килограми, епизодични депресивни състояния, прекомерно изтощение. Заради механизма си на действие, кокаинът води до силно влечение, което кара зависимите да пренебрегват всички тези симптоми и мислят единствено за набавяне на нова доза.

 39. Какво предлага Консултативния център към НЦН като услуги за зависими, злоупотребяващи с психо-активни вещества и алкохол?
 40. Към Националния център по наркомании е разкрит център за консултиране и насочване към лечебни и рехабилитационни програми ( ЦКНЛРП). Екипът на центъра е съставен от психолози. Този вид програма предлага следните дейности:

  • Оценка на нуждите и тежестта на зависимостта или проблемната употреба на клиентите
  • Индивидуални и семейни консултации
  • Даване на информация за естеството на зависимостта, етапите на лечение и рехабилитация и възможностите от програми, които има в България
  • Насочване към програми за детоксификация, субституиращи програми, рехабилитационни програми, програми за семейства, групи за взаимопомощ – АА и АН ( Анонимни алкохолици и Анонимни наркозависими).
  • С клиентите се договарят между 3 и 5 срещи с цел: събиране на информация и оценка на степента на проблема, разясняване процеса на възстановяване, мотивиране за лечение, даване на информация за видовете програми и възможности за лечение и рехабилитация на зависими към психо-активни вещества, алкохол и хазарт. Работи се с клиентите и техните семейства по подготовка за включването в дадена програма, осъществяване на контакт със специалист или програма, след което се извършва проследяване(стигнал ли е клиента до съответната програма)
  • Центърът е безплатен, работи вторник, сряда и четвъртък от 14.00 до 19.00 ч. Адресът е; ул. „Пиротска” 117; тел. за контакт – 0884 222 553; ел. поща: r.center.ncn@gmail.com
 
     
   
     
     
 
 
     
     
   
     
 
  Архив "Актуално и предстоящо"

 
     
     
     
     
 
 
     
 
 
     
 
     
     
  Национален Център по Наркомании © 2007. Всички права запазени design&support: www.need.bg