Начало : Online консултации : Партньори : Контакти : Форум : Карта на сайта: Галерия
Национален Център по Наркомании - гр. София Национален Център по Наркомании - гр. София Национален Център по Наркомании - гр. София  
     
 
За НЦН
 
Структура на НЦН
 
Услуги, които предлага НЦН
 
Списъци на програми
Нормативни актове
 
Международни конвенции
 
Национални правни актове
 
Устройствен правилник
 
Етичен кодекс
Национални програми и стратегии
Дейности
 
Превенция
 
Лечение
 
Рехабилитация
 
Намаляване на здравните щети и лаборатория
 
Национален Фокусен Център
 
Консултативни центрове
 
Безплатна Национална телефонна линия за консултации и насочване по въпросите на зависимостта към наркотични вещества и алкохол
Обучение
 
Курсове и програми
 
Семинари и публичност
 
Университет по зависимости
Въпросници
Доклади и информация
Полезна информация
 
Полезно за родители и
учители
 
Безплатни лабораторни изследвания
 
Лекарствени средства
 
Видове наркотични вещества и зависимости
 
PERK – инструментариум за превенция и оценка
 
Наръчник за родители
 
Информационна линия за наркотиците и интерактивен уебсайт
Сигнали за корупция и жалби на граждани
Резултати от проверка на сигналите
Профил на купувача
 
Рамкови споразумения на ЦООП към МФ
 
Предварителни обявления
 
Процедури по ЗОП
 
Архив
Кариери
 
     
  Начало Полезна информация  
  Полезно за родители и учители    
     
  назад  
  Неистини за наркотиците  
     
  Мит №1  
  Злоупотребата с наркотици достига епидемични размери. Всеки млад човек е в риск.  
     
 
В действителност неголяма част от младите хора са засегнати от злоупотреба с наркотици и повечето от тях не стават зависими. Шансовете на даден човек да стане наркоман са малко вероятни.
 
     
  Мит №2  
  Естественото любопитство може да доведе до наркотична зависимост.  
     
 
Любопитството може да доведе човек до експериментиране с наркотични вещества. Зависим той може да стане само ако определено вещество се употребява постоянно за определен период от време.
 
     
  Мит №3  
  Наркоманията е прилепчива.  
     
 
Въпреки че някои може да употребяват наркотици по социални причини, повечето хора не са привлечени от начина на живот на злоупотребяващите с наркотици. Уязвим млад човек, който бяга от къщи и намира условия за живот сред други, които употребяват наркотици е по-вероятно да придобие този навик.
 
     
  Мит №4  
  Хора са въвлечени в наркотична зависимост въпреки тяхното желание.  
     
 
Факт за зависимите е, че те са искали да станат зависими. Една от често срещаните причини е дълбокото чувство за нараняване и болка, което води до само разрушителни тенденции и до желание да причини страдание и болка на другите. Друга причина е високата тревожност или несигурност, която човек се опитва да заличи с помощта на наркотиците.
 
     
  Мит №5  
  Наркоманите вземат наркотици просто за удоволствие.  
     
 
Действително наркотикът може да даде голямо удоволствие, но на стадия на зависимост това е точно обратното, започвайки с чувствата за гадене, повдигане, повръщане и друг дискомфорт, свързан с ежедневната нужда от наркотика.
 
     
  Мит №6  
 
Зависимите от наркотици са или психопати или неадекватни личности и във всеки случай слаби и угаждащи си характери.
 
     
 
Зависимостта от наркотици не се различава от другите видове зависимост като алкохолна, никотинова, от храна, работохолизъм и др. Много хора "на върха", които са станали излишни може да са се почувствали неадекватни, прекарали са дни в леглото, са дали поява на психични заболявания и изглеждат слаби характери. Третирайки зависимите като психопати може да е за предпочитане пред това да се отнасяме с тях като с престъпници; обаче те най-напред се нуждаят не от психиатрично лечение, а вероятно се нуждаят от помощ да се подобри тяхната обща ситуация.
 
     
  Мит №7  
  Наркотиците напълно променят личността.  
     
 
Лъжите, кражбите и пороците, свързани със зависимостта от наркотици не са пряк резултат от вземането на наркотици, но са причинени от нуждата на зависимия от пари да задоволи нуждата си от наркотика.
 
     
  Мит №8  
  Може да се помогне само на малцинство от зависими "мотивирани" да излязат от дрогата.  
     
 
Повечето от зависимите се опитват да уверят другите в тяхното струващо си настояване че те искат да излязат от наркотиците. Подобни настоявания частично са истина, но във всеки случай те биха били предпоставка за получаване на помощ.
 
     
  Мит №9  
  Повечето от наркоманите не желаят да спрат дрогата и следователно не си струва да се лекуват, защото усилията биха били напълно пропилени.  
     
 
Повечето от наркоманите се страхуват да спрат дрогата. Те се страхуват от болката и от страданието по време на абстиненцията. Страхуват се от срещата с действителността без дрога. Ако са предписани легално наркотични вещества като метадон например, усилията тогава могат да бъдат направени, за да се помогне на зависимият да има доверие, така че реалността на света без дрога да бъде по-малко суров и непривлекателен. Подобни усилия и внимание осигуряват приемане и надежда за зависимите, много от които биха могли да умрат без тях. Жестоко е да се отрича тази възможност за онези, които на момента губят мотивация да спрат дрогата.
 
     
  Мит №10  
  Образованието за веществата може да предотврати зависимостта.  
     
 
Това е твърде оптимистично. Показването на ужасите на злоупотребата с наркотици е малко вероятно да възпре някого, който се чувства самоунищожително или който е изпитал удоволствията на употребата на наркотици. Обаче истинската перспектива, основана на фактите, може да преодотврати родителите и другите свръхангажирани. В частност, необходимостта да се разпознава, когато даден човек е овладян от дрогата, не означава задъжително, че той е зависим и че случайната употреба на меки дроги не води неизбежно до зависимост и евентуална смърт.
 
     
  Безвредна ли е тревата?  
     
 
Няма безвреден наркотик. Марихуаната само на пръв поглед изглежда такава. Тя също променя мозъчната химия. За хиляди млади хора тревата е входната врата към други наркотици, които създават много бързо тежка форма на зависимост – хероин, кокаин. Над две трети от хората с хероинова зависимост са започнали с трева.

Най-сериозните изследвания в тази насока доказват две неща:
  • колкото повече човек вярва, че марихуаната е безвредна, толкова рискът да стане зависим от хероин е по-висок.
  • колкото е по-млад човек, когато опитва марихуана за пръв път, толкова по-вероятно е по-късно да се пристрасти към т. нар. "твърди дроги"
 
  назад  
     
     
     
   
     
 
  Архив "Актуално и предстоящо"

 
     
     
     
     
 
 
     
 
 
     
 
     
     
  Национален Център по Наркомании © 2007. Всички права запазени design&support: www.need.bg